Chandelier

Product Design

The chandelier is an exuberant design study for our own design studio first floor lobby. The lobby is a cubic space penetrated by a series of small fire rated windows that allow daylight to enter in a controlled manner but more significantly allow the trace of summer and autumn sunsets. The height of the lobby ceiling would not accommodate a conventional chandelier so the stepped geometry arises from both the stairs beneath and the otherwise compressed height between floor and ceiling. Having drawn up the overall assembly and built a couple of soft models we commissioned our development engineer Janu Pap and the jeweller Nick Aikman to make various key elements. The projector lamps in the foreground cast dramatic shadows of the Sun, the Moon and Saturn onto the titanium screens. The screen elements are analogous to sight screens familiar at County cricket grounds. Instead of clarifying sight, they provide backdrops to hold silhouettes.

Back
Close